HUIDIGE PAGINA: NIEUWS

Oekra´ne blijft sterke concurrent van EU op tarwemarkt


Door Martijn Lamberts, 08-05-19 om 16:03


Oekra´ne gaat dit jaar een record aan tarwe oogsten. De tarwe is zonder noemenswaardige schade door de winter gekomen. Volgens het marktbureau UkrAgroConsult is de stand van de wintertarwe in Oekra´ne de beste in 5 jaar. Bovendien is er voldoende regen gevallen eind april en begin mei waardoor de wintertarwe voortvarend aan het groeiseizoen is begonnen.

Slecht nieuws voor Europese tarwetelers
Als het groeiseizoen verder gemiddeld verloopt, gaat Oekra´ne over een paar maanden een record aan tarwe oogsten. Daardoor zal ook de export een record bereiken, verwacht UkrAgroConsult. Dat is slecht nieuws voor de Europese tarwetelers. Het heeft een prijsdrukkend effect in de EU omdat Oekra´ne een grote concurrent is op de grote afzetmarkten in Afrika en het Midden-Oosten.

9% meer dan vorig jaar
Ook het onderzoeksbureau Institute of Agrarian Economics in Oekra´ne ziet dat de wintertarwe goed van start is gegaan. Directeur Yuriy Lupenko verwacht een oogst van 26,2 miljoen ton wintertarwe. Dat is 9% meer dan vorig jaar is geoogst. De zomertarweoogst is veel kleiner, maar daar heeft het instituut nog geen prognose voor afgegeven.

Bron: Boerderij


Reacties

0 reactiesReageren


Naam:
E-mail:
 
Reactie: