HUIDIGE PAGINA: HISTORIE

HistorieGeciteerd van Wikipedia


New Holland is een Amerikaanse tractor- en graafmachinebouwer.


Het bedrijf is opgericht in 1940 door Abe Zimmerman in New Holland (Pennsylvania) in de Verenigde Staten. In 1947 is het opgekocht door Sperry Corporation en ging het Sperry-New Holland heten. In 1964 kocht het bedrijf een meerderheidsbelang in Claeys (België), een bouwer van maaidorsers, deze werd later geheel overgenomen.


In 1974 is het begonnen met het maken van zitgrasmaaiers, deze afdeling is later verkocht aan Ariens. Ford kocht New Holland in 1981 en verkocht later een deel van de aandelen aan Fiat. Vooraleer deze aandelen naar Fiat gingen werd nog het bedrijf Versatile tractor company overgenomen. In 1993 verkocht Ford alle aandelen aan Fiat, daardoor had Fiat alle aandelen van New Holland in handen. Vanaf dat moment werden beide tractorafdellingen gefusioneerd. De tractoren die de nieuwe afdeling ontwierp waren verkrijgbaar in Fiat terracotta-rood en Ford blauw, om de klanten langzaam te laten wennen aan het nieuwe merk. In 2000 werd besloten om alle tractoren in nog maar één kleur te produceren, blauw, en te verkopen onder het merk New Holland.


In 1998 kocht New Holland Orenstein & Koppel, een groot constructiebedrijf (O&K in Noord-Amerika is verkocht aan Terex).


Tegenwoordig maakt New Holland deel uit van CNH, een onderdeel van de Fiat groep. Deze is ontstaan uit een overname van Case IH door New Holland in 1999. Beide bedrijven brengen nog steeds tractoren en graafmachines onder hun eigen namen uit. Onderling verschillen ze niet meer zoveel. Zo wordt een nieuwe serie New Holland tractors gemaakt in de fabriek van Steyr (een merk van CNH). De New Holland, Case en Steyr tractoren zijn wat betreft het mechanisch gedeelte vrijwel identiek, enkel de cabine en andere uiterlijke elementen worden nog door de merken apart ontwikkeld.


New Holland maakt ook maaidorsers en andere oogstmachines. Ze worden geleverd in een gele kleur. De meeste modellen worden geproduceerd in het Belgische Zedelgem, andere in het Poolse Plock.


Historie Claeys M80Een artikel over de revisatie van de Claeys M80 in 'De Reporter'.