HUIDIGE PAGINA: NIEUWS

Stemming slaat om op graanmarkt


Door Martijn Lamberts, 27-02-19 om 10:34


De tarwe- en maisprijzen dalen op de termijnmarkten en op de wereldmarkt. Dat komt omdat de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen goed lijken.

Het is gedaan met de goede stemming op de graanmarkt. De notering van het eerstaflopende termijncontract voor tarwe (maart 2019) sloot vrijdag op de termijnmarkt in Parijs op € 196. Het contract zakte vorige week naar de laagste stand sinds eind juli. De International Grains Council (IGC) berekende vrijdag een prijsindex voor tarwe van 194 punten (100 = prijspeil januari 2000). De index zakte vorige week naar de laagste stand in 5 maanden.

Kans op goede opbrengst
De tarweprijs begon in juli vorig jaar met een opmars, omdat steeds duidelijker werd dat de wereld dit seizoen 2018- 2019 minder tarwe beschikbaar heeft. Maar nu het voorjaar nadert, kijkt de handel alweer vooruit naar het nieuwe seizoen 2019- 2020. En dat ziet er momenteel positief uit wat betreft productie. Er is weinig tarwe uitgewinterd in de EU en rond de Zwarte Zee. En de wintertarwe maakt in de EU een goede start vanwege het warme weer in de tweede helft van februari. Dat bevordert de uitstoeling. Bovendien worden de zomergranen vroeg gezaaid. Dat alles geeft meer kans op een goede opbrengst straks in de zomer, alhoewel het groeiseizoen dat natuurlijk weer helemaal kan veranderen. Daarnaast is de verwachting dat het tarwe-areaal dit jaar wereldwijd gaat groeien, omdat de prijzen relatief hoog zijn dit seizoen.

Rusland blijft meer exporteren
Wat de tarwemarkt ook beïnvloedt, is dat Rusland meer blijft exporteren dan gedacht. Dat drukt de tarweprijs in de EU, maar ook in de Verenigde Staten. Het maartcontract zakte vorige week op de termijnmarkt in Chicago naar $ 4,80 per bushel (€ 157 per ton). Er is nog nooit zo weinig betaald voor het maartcontract in Chicago.

Maisprijzen onder druk
Ook de maisprijzen staan onder druk. In Parijs naderde het maartcontract de € 172 per ton. Dat is de laagste stand in 3,5 maand. Op de wereldmarkt schommelt de maisprijsindex van de IGC al een maand lang rond de 187 punten.

Toch zijn de graanprijzen nog altijd beter dan een jaar geleden. Tarwe en mais noteerden in Parijs toen rond de € 160. De IGC-tarwe index stond toen op 179 punten. De IGC-maisindex was wel vrijwel gelijk aan die van dit jaar.

Bron: Boerderij


Reacties

0 reactiesReageren


Naam:
E-mail:
 
Reactie: